+420 601 201 575info@fyziomedico.czMarie Cibulkové 15, Praha - Nusle , 140 00

(ACT) Akrální koaktivační terapie využívaná při terapiích na naší klinice

18 února, 2024 by admin0
V tomto článku bychom vám chtěli představit metodu, kterou využívají naši certifikovaní fyzioterapeuti při svých terapiích. Zakladatelkou metody je PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D a je známá nejen v naší zemi, ale je celosvětově uznávaná. 
Tento koncept stejně jako DNS od prof. Koláře vychází z vývojové kineziologie dítěte, což je vývoj novorozence v jeho prvním roce života. Využívají se různé vývojové pozice, které by mělo dítě v průběhu vývoje zvládnout se správným nastavením těla a svalovou koaktivací. Jde například o leh na zádech, vysoký šikmý sed, pozice na 4, sed, atd. Naopak my dospělí tyto pozice často zapomínáme nebo je děláme špatně a z toho mohou vyplynout různé bolesti z přetížení, špatného nastavení těla, špatných pohybových stereotypů a další.
Jaký je hlavní cíl cvičení podle (ACT)?

Cílem cvičení Akrální koaktivační terapie je co nejvíce napřímit páteř, aktivovat správné svalové řetězce, aktivovat hluboký stabilizační systém a to vše za přítomnosti správného nastavení našich rukou a nohou. Při tomto cvičení provádíme vzpěr o kořeny dlaní a paty. Je velice důležité, aby byla udržena klenba jak na noze, tak i na ruce. 

Jak často musím cvičit a pro koho je terapie vhodná?

U tohoto cvičení je důležité i dávkování, abychom toto správné nastavení těla naprogramovali do našeho mozku a tím se přeučili naše zlozvyky a špatné stereotypy. Tento druh cvičení je vhodný úplně pro každého a s našimi kvalifikovanými terapeuty Vám u nás vytvoříme individuální plán, ve kterém se vyberou nejlepší pohybové vzory, nastaví se dávkování, frekvence návštěv a vše co bude potřeba na míru Vašim potřebám.

Celá terapie je založena na podrobném vstupním vyšetření, aby byla terapie co nejúčinnější a nedošlo k žádným nežádoucím komplikacím. Snažíme se vymyslet, aby cvičení nebylo odkázáno jen do domácího prostředí, ale aby si klient mohl zacvičit kdykoliv a kdekoliv. Při cvičení se dá využít i mnoho pomůcek, aby cvičení nebylo stereotypní. 

Těšíme se na Vaši návštěvu, tým FYZIO MEDICO CLINIC.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fyziomedico 2023. All rights reserved.