+420 601 201 575info@fyziomedico.czMarie Cibulkové 15, Praha - Nusle , 140 00

Co je predilekce hlavičky a kdy navštívit dětského fyzioterapeuta?

8 srpna, 2024 by admin0

Predilekce je držení hlavičky miminka v úklonu a rotaci – tedy pozice, při které má miminko otočenou hlavu k jedné straně a při tom má jedno ouško blíž k rameni než to druhé.

Do určitého věku je držení hlavičky v úklonu fyziologické – tedy přirozené. Tuto fyziologickou predilekci můžeme u miminka pozorovat do období vzniku oční fixace (ta nastává ve 4. – 6. týdnu po narození). Po dobu prvních 4 – 6 týdnů očekáváme u miminka preferenci držení hlavičky k jedné straně, ale je nesmírně důležité, aby umělo predilekci vyměnit – otočit hlavičku na druhou stranu a předvést druhostranný úklon. Pro miminko do období 3 měsíců věku je naprosto normální asymetrie – ať už právě hlavičky nebo třeba trupu a pánve. Zpravidla, když má miminko otočenou a ukloněnou hlavu na jednu stranu na tuto situaci navazuje úklon trupu a také „úklon“ pánve – miminko předvádí pozici do „C“. Pokud dítě otočí hlavu na druhou stranu, vymění rotaci hlavy a její úklon a celé tělo by na to mělo reagovat stejným způsobem – předvést pozici „C“ na druhou stranu. Takto si můžeme ověřit, že je predilekce fyziologická (s ohledem na věk dítěte).

Hodnotíme také plynulost rotačního pohybu hlavy, pokud po zakrytí výhledu na jedné straně miminko pomalu otáčí hlavu na druhou stranu, dolehne až na ouško druhé strany a vydrží na této straně ležet, víme, že se jedná o fyziologickou predilekci (opět s ohledem na věk dítěte). Pokud nám již miminko předvádí oční fixaci (zvládne se zadívat na obrázek či nabízenou hračku) a přesto preferuje jednu stranu, rozlišujeme pak predilekci na fixovanou a nefixovanou. Pokud dítě preferuje jednu stranu, ale zvládne rotaci a úklon plynule vyměnit, dolehnout až na ouško a na nepreferované straně vydržet ležet, jedná se o nefixovanou predilekci. Pokud se ale stane, že je pohyb do rotace trhavý a neplynulý a dítě hlavičku otočí na nepreferovanou stranu a ihned jde zpátky nebo dokonce nedotočí do druhé strany vůbec, mohlo by se jednat o predilekci fixovanou.

Důsledkem neléčeného úklonu a rotace hlavičky miminka je asymetrie při vývoji, která může vést ke skolióze, slehnutí hlavičky neboli plagiocefalii a možné opoždění motorického vývoje.Predilekci a dalším asymetriím se dá předejít správnými úchopy a manipulací s miminkem, a proto je vhodné navštívit ordinaci dětského fyzioterapeuta, co možná nejdříve po narození. V rámci prevence a terapie predilekce se rodič na fyzioterapii učí správně miminko polohovat, zvedat, pokládat, přebalovat a převlékat. Probíráme také možnosti nošení miminka v náručí, polohu miminka a maminky při krmení nebo správné využití pomůcek pro miminko, tak abychom celkově podpořili jeho správný vývoj. Výhodou brzkého navštívení ordinace fyzioterapeuta je také zachycení možných vznikajících překážek ve vývoji, na které můžeme ihned reagovat změnou terapie či změnou manuálních doteků.

U nás ve FYZIO MEDICO CLINIC nepotřebujete doporučení lékaře, stačí zavolat na 601 201 575 nebo se rovnou objednat online. Fyzioterapeuta pak můžete s miminkem navštívit již do 48 hodin od objednání.

V prvních měsících života dítěte je zcela zásadní, aby psychomotorický vývoj probíhal v co možná největší kvalitě.

Kvalitní psychomotorický vývoj v prvním roce života úzce souvisí s jemnou motorikou a dalšími dovednostmi, které dítě bude získávat v pozdějším věku.  Ať už řešíte prevenci nebo konkrétní vývojové vady, jsme tu pro vás s našimi laskavými a usměvavými terapeuty, kteří používají specializované techniky pro správný vývoj vašeho drobečka.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Nikča a Bára, Dětské fyzioterapeutky ve FYZIO MEDICO CLINIC


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fyziomedico 2023. All rights reserved.